5 inspirativnih knjiga za hladne zimske dane

Snježni ili ne, hladni zimski dani stvoreni su za mirisni čaj, toplu dekicu i dobar roman. A što je točno dobar roman? Onaj koji će vam otkriti cijeli jedan novi svijet!

Svi znamo kako je bilo u Hrvatskoj devedesetih, a kako je bilo u Turskoj, ispričat će vam talentirani Orhan Pamuk kroz povratničku priču o sjećanjima, nikad zaboravljenim ljubavima i politici što se događa tijekom tri hladna zimska dana. Ne dajte da vas odbije to što je autor upravo za roman Snijeg dobio Nobela!

Knjige koje je teško ispustiti iz ruku najbolje je ostaviti za hladne zimske dane kad ne moramo ili ne možemo van.

Nedostaje li vam snijeg, dočarat će vam ga Zov divljine, američki klasik star 102 godine smješten u kanadskome Yukonu. A ako snijega ima, Jack London napisao je priču o čovjeku, psu, pohlepi i preživljavanju – upravo dovoljno dugačku da ispuni cijeli snježni dan!

Snijegom su bili ispunjeni i dani najpoznatijega čudovišta na svijetu, Frankensteina, čija filmska inačica ove godine slavi stotu obljetnicu. Ipak, prije nego što uključite DVD player, pročitajte slavni roman Mary Shelley koji je pokrenuo čak tri i dan-danas omiljena žanra – gotičke romane, znanstvenu fantastiku i fantasy.

Toliko omiljena da je i sama Shelley, zajedno sa slavnim pjesnikom i suprugom, postala čestim motivom suvremenih gotičkih romana. Jedan od boljih napisala je Lynn Shepherd, umetnuvši u živote pisaca iz 19. stoljeća uzbudljivu kriminalističku priču o ljubavi, smrti i životu u romanu Fatalna bliskost.

Neobičnim životima nepoznatih ljudi, u kojima se šećer jede poskrivećki, lutke su zabranjene, a sudbinu jedne obitelji kontrolira neobična umjetnica, bavi se Minijaturistica britanske autorice Rachel Cook.

Naime, knjige koje je teško ispustiti iz ruku najbolje je ostaviti za hladne zimske dane kad ne moramo ili ne možemo van. Samo treba pripaziti da se čaj ne ohladi!

Tagovi

Komentiranje je zaključano.