Top pet savjeta za povoljno ljetovanje

Lijepo vrijeme i sve veće temperature u gradu pobuđuju u nama želju da osvježenje potražimo u malo južnijim krajevima, uživajući u svakodnevnomu kupanju u moru te pijuckajući hladne napitke s pogledom na plažu.

Lijep prizor u našoj glavi nerijetko u tom trenutku pokvari pogled na novčanik, posebice ako posljednjih nekoliko mjeseci nismo znatnije štedjeli za odlazak na ljetovanje. Kako biste pametno iskoristili preostalu ušteđevinu za odmor, donosimo nekoliko savjeta o tome kako i na godišnjemu odmoru uštedjeti.

Kartice ostavite kod kuće jer samim time što ih nećete imati uza se, smanjujete mogućnost impulzive i nepotrebne kupnje.

Gotovina, a ne kartice

Prije odlaska na put pripremite određenu količnu novca koju planirate potrošiti na odmoru. Izračunajte koliki će vam biti troškovi putovanja i koliko ćete otprilike potrošiti na prehranu te pripremite mali crni fond koji ćete koristiti samo u krajnje nužnoj situaciji. Kartice ostavite kod kućejer samim time što ih nećete imati uza se, smanjujete mogućnost impulzive i nepotrebne kupnje. Putujete li u inozemstvo, zbog povoljnijega domaćeg tečaja radije razmijenite novac u stranu valutu prije putovanja.

Najnužnija prtljaga

Pri pakiranju torbi ponesite samo najnužnije stvari. Iskoristite trenutačno aktualne ljetne popuste i obnovite garderobu prije odlaska na put. Izračunajte koliko ćete dana boraviti na moru te koliko vam je, u skladu s tim, potrebno odjeće i obuće. Nemojte zaboraviti ni suncobrane i ležaljke. Najvjerojatnije ćete ih moći naći i na brojnim štandovima uz plažu, no jednako je tako vjerojatno da će im tamo i cijene biti malo veće.

Povoljan smještaj

Smještaj za ljetovanje najbolje je dogovoriti nekoliko tjedana ili čak nekoliko mjeseci unaprijed jer je tada ujedno i povoljniji. Izbjegnite putničke agencije i sami organizirate smještaj, a ako ljetujete s prijateljima, podijelite troškove. Ako ste pustolovnoga i avanturističkog duha kao najjeftiniju opciju ljetovanja preporučujemo kampiranje, gdje uz povoljnu cijenu možete uživati u prekrasnoj netaknutoj prirodi. Diljem Hrvatske mnoštvo je lokaliteta na kojima možete za odličnu cijenu uživati u netaknutoj prirodi.

Alternativni putevi prema odredištu

Ako želite uštedjeti pri samome odlasku na more, na željenu destinaciju uputite se starim cestama. Vjerojatno ćete se malo dulje voziti, ali tako ćete uštedjeti na gorivu te izbjeći troškove za cestarinu. Ako vaš automobil ima klimu, umjereno je koristite, ovisno o vremenskim prilikama, s obzirom na to da ona također utječe na potrošnju benzina. Važan čimbenik je i količina prtljage jer, ako je imate mnogo, i opterećenje u automobilu bit će veće, a samim time i troškovi. Ako je moguće, na putovanje se zaputite organiziranim autobusnim prijevozom.

Domaća kuhinja

Prilično je poznato da su u mnogim ugostiteljskim objektima cijene znano više u ljetnoj sezoni nego tijekom ostatka godine. Pokušajte izbjeći skupe restorane te prije nego što naručite hranu, usporedite cijene i ugostiteljsku ponudu u nekoliko restorana i kafića pa odaberite one koje si možete priuštiti. Birajte jeftinije, no kvalitetne opcije. Ako vam uvjeti te način putovanja i smještaja to dopuštaju, ponesite nekvarljive prehrambene namirnice od kuće na more i tako u samome startu uštedite i na hrani.

Komentiranje je zaključano.

top-pet-savjeta-za-povoljno-ljetovanje-ndash-jgl-obitelj