Steznik – treba li ga nositi nakon poroda?

Mnogo je zabluda i neriješenih pitanja vezanih uz nošenje steznika nakon poroda. Dok se neke rodilje odlučuju na steznik, druge su protivnice istog. Donosimo vam sve što trebate znati o steznicima i njihovoj funkciji.

Majke su nakon porođaja najčešće zabrinute zbog opuštenih trbušnih mišića te viška kože na trbuhu. Mnoge se upravo iz tog razloga odlučuju za steznik, kako bi prikrile estetske probleme u području trbuha i učvrstile kožu. Međutim, steznik tome ustvari ne služi. Njegova je primarna funkcija vraćanje organa (prvenstveno maternice) na njihovo mjesto te skupljanje, odnosno ponovno približavanje trbušnih mišića.

Ipak, kako se organi vraćaju na mjesto, što steznik ubrzava, koža se ponovno zateže. Da bi proces učvršćivanja bio potpun treba poraditi i na ponovnom jačanju trbušnih mišića. Bitno je shvatiti da steznik neće učvrstiti mišiće, već će im pomoći da se ponovno približe i oporave, jer nakon poroda znaju ostati razmaknuti. Dok ga nosite i aktivni ste, steznik pridržava i “gura” organe na njihova mjesta, preuzimajući ulogu mišića, tako da je sam trbušni mišić opušten i ne jača se. Iz tog razloga, nošenje steznika treba nužno upariti s laganim vježbanjem. Jedino uz pravilnu prehranu i redovitu tjelovježbu možete postići izgled prije trudnoće. Doduše, sam uspjeh i brzina vraćanja trbuha u prvobitno stanje ovise o mnogo faktora, prvenstveno o elasticitetu kože koji opet ovisi o genetskim predispozicijama. Najvažnije je krenuti s laganom tjelovježbom, poput gimnastike, plivanja, brzog hodanja ili šetanja.

Najbolja bi opcija bila da isprobate sami odgovara li vam nošenje steznika jer on nije nužan dio oporavka, ali može ubrzati proces vraćanja tijela u stanje prije trudnoće. Također, konzultirajte se sa svojim ginekologom, koji je upoznat s vašim slučajem i kojem ćete detaljno objasniti imate li problema. Vjerojatno će vam preporučiti nošenje steznika kako bi se organi vratili na svoje mjesto i ako primijeti da su vam se trbušni mišići previše udaljili. Steznik se može početi nositi nekoliko dana nakon poroda, ali treba voditi računa da ne bude riječ o stezniku s gaćicama. Takav se, naime, smije nositi tek kada prestanu lohije (iscjedak iz maternice tijekom 6 tjedana oporavka).

U svakom slučaju, tražite svog ginekologa za savjet te odaberite. Na tržištu je mnoštvo marki steznika pa ovisno o cijeni, udobnosti i potrebi možete odabrati ono što vam odgovara. Najbitnije je zapamtiti da se ništa ne događa preko noći. Ipak je trebalo devet mjeseci da se tijelo pripremi na dijete i ne možete očekivati da će se odmah biti kao novo. Dajte si vremena i krenite polagano, ali ustrajno.

Komentiranje je zaključano.

steznik-x2d-treba-li-ga-nositi-nakon-poroda-ndash-jgl-obitelj