Spirulina – sve tajne supernamirnice

Doznajte koji su sve benefiti konzumacije spiruline, te čudesne supernamirnice o kojoj se govori sve više i više u posljednje vrijeme.

Spirulina, modrozelena alga koju se najčešće konzumira u obliku zelenoga praha, koristi se u ljudskoj prehrani već gotovo tisuću godina, a njezine su blagodati bile dobro poznate još drevnim Astecima. Danas se uzgaja u Kini, Australiji i na Havajima, a postala je popularna zbog svojih iznimnih svojstava u borbi s nekim od najčešćih i najtežih boljki modernoga vremena, ali i zbog svog specifičnog sastava.

Spirulina je poznata kao saveznik u borbi protiv malignih oboljenja, odnosno kao važna karika u njihovoj prevenciji. Naime, iznimno je dobar antioksidans te vrlo uspješna u borbi sa slobodnim radikalima, koji u povećanom broju mogu biti uzrok nastanka raka.

Iznimno je dobar antioksidans te vrlo uspješna u borbi sa slobodnim radikalima, koji u povećanom broju mogu biti uzrok nastanka raka.

Osim toga, spirulina pomaže i u kontroli apetita, zbog čega je jedan od omiljenih dodataka prehrani kod onih koji nastoje izgubiti nakupljene kilograme. Ima visok postotak proteina, minerala i vitamina pa ju je preporučljivo uzimati kao dodatak kod smanjenog unosa hrane.

Zbog svog vrijednog sastava pomaže i u borbi s umorom, jednim od najčešćih boljki modernoga vremena. Osigurava visoku razinu energije te je stoga osobito korisna rekreativcima i sportašima. Smatra se kompletnim proteinom jer sadrži svih 9 esencijalnih masnih kiselina, a ima i čak 10 puta više beta-karotena nego mrkva!

S obzirom na to da je riječ o namirnici koju se uzgaja u vodi, pri njezinoj nabavi važno je voditi računa o tome gdje je uzgojena. Naime, pojedine zemlje u kojima se uzgaja spirulina imaju problema s kvalitetom i čistoćom vode. Tako je u određenim uzorcima spiruline dokazana prisutnost nekih teških metala, izloženost kojima može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod konzumenta. Stoga prije kupnje ove supernamirnice, svakako pročitajte podatke na poleđini pakiranja.

Komentiranje je zaključano.