Specifičnosti primjene lijekova

Da bi liječnik ili ljekarnik mogli dati ispravne upute za primjenu lijeka, potrebno im je dati točne informacije o postojećem stanju, simptomima bolesti i njihovu trajanju, prethodnim bolestima, kao i lijekovima koji se već uzimaju.

Tablete

Kao i sve ostale oblike lijekova koje uzimamo na usta (pijemo), tablete treba uvijek uzeti uz dosta tekućine, najbolje s čašom vode. Tablete se, po potrebi, smiju dijeliti na polovinu ili četvrtinu.

Film-tablete ili retard tablete

Nikada se ne smiju dijeliti jer bi se time uništila posebna ovojnica oko lijeka i djelovanje tako oštećene tablete ne bi bilo ispravno.

Za uspješnu farmakoterapiju je od ključne važnosti uzimanje lijekova u količini i trajanju koje je odredio liječnik, odnosno prema uputama koje vam daju liječnik ili ljekarnik.

Tablete za otapanje u vodi

Otapaju se u pola čaše vode i odmah nakon otapanja popiju.

Kapsule

Nije ih poželjno otvarati, popiju se cijele s čašom vode.

Sirupi i otopine

Uzimaju se na žličice, jedna čajna žličica iznosi otprilike 5 ml, a jušna žlica otprilike 15 ml otopine. Antibiotske sirupe, koji se otapaju u ljekarni neposredno prije izdavanja, uvijek treba protresti prije uzimanja, a najbolje ih je dozirati pomoću štrcaljke s označenim mililitrima.

Lijekovi za kožu

Nanose se premazivanjem ili utrljavanjem, odnosno u slučaju praška, posipanjem. Važno je da lijek nanosimo čistim rukama na čistu i suhu kožu. Ponekad je premazani dio kože potrebno prekriti gazom, o čemu će odlučiti liječnik ili ljekarnik. Pritom se koristi sterilna gaza.

Kapi i sprejevi za nos

Primjenjuju se kapanjem, odnosno uštrcavanjem u nosnice, najčešće jedne do dvije kapi, odnosno jedan uštrcaj. Pritom je potrebno glavu zabaciti što više unatrag kako bi se spriječilo curenje lijeka u grlo. Ako se primjenjuju sprejevi, tada je jednostavnije nagnuti glavu naprijed.

Kapi i masti za oko

Sterilni su i nanose se samo čistim rukama. Kapaju se tako da se glava lagano zabaci unatrag, donji kapak malo povuče prema dolje, pogled usmjeri prema gore i kapne u donji kapak od jedna do dvije kapi.

Čepići

Uvode se u debelo crijevo, najbolje u ležećem položaju, kako bi tijelo i samo crijevo bili opušteni, a time olakšano vođenje. Najbolje ih je primjenjivati navečer, prije spavanja, kako bi tijelo što duže bilo u ležećem položaju.

Vaginalne tablete i vaginalne kreme

Uvode se u rodnicu. Također je lakše uvoditi ih u ležećem položaju, pri čemu lijek treba staviti što dublje u rodnicu. Kao i kod čepića, najbolje ih je primijeniti prije spavanja.

Ponekad liječenje određenim lijekom ne daje očekivane rezultate. Odgovornost za neuspjelo liječenje tada se najčešće prenosi na liječnika ili ljekarnika koji su preporučili lijek ili se dovodi u pitanje učinkovitost pojedinog lijeka. Međutim, vrlo često uzrok neuspjelog liječenja neispravna je primjena lijekova. Stoga je za uspješnu farmakoterapiju od ključne važnosti uzimanje lijekova u količini i trajanju koje je odredio liječnik, odnosno prema uputama koje vam daju liječnik ili ljekarnik.

Komentiranje je zaključano.

specifinosti-primjene-lijekova-ndash-jgl-obitelj