Sinusitis, kako prepoznati i liječiti kroničnu upalu sinusa

Dosadno curenje nosa često pripisujemo zimi i prehladi, a skloni smo zaboraviti da to ipak nije prirodno stanje naših dišnih puteva. Saznajte kako ukloniti ili barem umanjiti otežano disanje, bol u glavi, gubitak njuha, curenje sekreta i ostale simptome sinusitisa.

Simptome kronične upale sinusa, sinusitisa, u određenom trenutku osjeća oko 10% populacije. Kako uopće dolazi do upale? Opasnost razvoja kroničnog sinusitisa javlja se u slučaju pada imuniteta, blokade otvora sinusa ili jednostavne prehlade. Isto se tako može razviti kao posljedica nealergijske upale nosa, iskrivljene nosne pregrade ili nosnih polipa, ali i kao rezultat astme i alergija. Što se tada događa? Sluznice nosa i sinusa se zadebljaju, što onemogućava prirodni protok sekreta iz sinusa te se javljaju standardni simptomi: glavobolja, curenje ili nagomilavanje sekreta te otežano disanje. Simptome sinusitisa često ignoriramo sve dok se na nas ne „nalijepe“ sekundarne infekcije i prikuju nas za krevet.

Pripazite na razinu vlage u stanu jer suh zrak potpomaže upalne procese

Ako nabrojani simptomi traju duže od 12 tjedana, upalu smatramo kroničnom. Savjetujemo da ne čekate taj rok te da se, ako primijetite da simptomi traju već duže vrijeme, što prije se obratite vašem liječniku opće prakse. Liječenje kronične upale sinusa započinje kapljicama za nos kako bi se ispraznio sekret iz nosa i sinusa. Budite redoviti u kapanju nosa, inače kapi gube smisao. Zatim se često koriste nazalni kortikosteroidni sprejevi, pogotovo ako je uzrok upale alergija. Kod težih oblika upale koriste se i antibiotici. Nadalje, ako ni antibiotici ne djeluju, u obzir dolazi operativna terapija. Danas se ona izvodi endoskopski kroz nos, a operacija je rutinska.

Kako smanjiti rizik od sinusitisa? U zimskim danima, pripazite na razinu vlage u stanu jer suh zrak potpomaže upalne procese. Zatim, klonite se vječnih neprijatelja vaše sluznice: duhanskog dima i zadimljenih prostora. Također, izbjegavajte direktni kontakt s prehlađenim osobama kao i preveliku konzumaciju alkohola. Alkohol, naime, uzrokuje zadebljanje sinusa i nosa te pospješuje upalu.

I ne zaboravite, inhalacije, uzimanje tekućine i topli oblozi uvijek su dobrodošli. Brinite se za svoje sinuse, jer se i oni brinu za vas. Nadamo se da ćete zimske praznike provesti bez paketa maramica kao svakodnevnog inventara!

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Osnovna tehnika meditacije
Sljedeći članak
Samopregled dojki
sinusitis-kako-prepoznati-i-lijeiti-kroninu-upalu-sinusa-ndash-jgl-obitelj