Rotavirus – najčešći uzročnik epidemija proljeva u vrtićima

Vaše dijete ima visoku temperaturu, povraća i ima proljev? Vjerojatno je riječ o infekciji rotavirusom, virusom koji je zbog jednostavnog i brzog načina širenja jedan od najčešćih uzročnika epidemija proljeva u vrtićima.

Rotavirus se među djecom najčešće širi zbog nedostatka higijene, ali i konzumacijom kontaminirane hrane ili vode. Osim proljeva, uzrokuje i mučninu, a infekcija djeteta znači opasnost da će od nje oboljeti cijela obitelj. U teškim slučajevima, dijete može izgubiti previše vode, što će rezultirati dehidracijom.

Pospanost, razdražljivost, suha usta, žeđ, mrlje na koži, nedostatak ili izostanak suza kada dijete plače te manjak urina – sve su to simptomi dehidracije na koje roditelji trebaju obratiti pozornost. Kod pojave takvih komplikacija važna je brza reakcija te je najbolje potražiti pomoć liječnika. Nažalost, dijete može biti zaraženo rotavirusom više puta, ali u većini slučajeva, svako ponovno oboljenje znači i blaže simptome bolesti.

Infekciju rotavirusom preboljet će gotovo sva djeca do svoje pete godine.

Infekcije su češće u hladnijim mjesecima, a kritično razdoblje uključuje početak jeseni pa sve do proljeća. Nakon što je dijete bilo izloženo rotavirusu, prvi znakovi infekcije obično će nastupiti od 12 sati do četiri dana nakon kontakta s virusom.

Simptomi mogu biti drukčiji kod svakog djeteta, no najčešći uključuju mučninu i povraćanje, vodenast proljev u trajanju od 3 do 8 dana, bol u trbuhu te vrućicu koja traje od jednog do dva dana. Za ublažavanje tegoba i smanjenje simptoma akutnog proljeva, djetetu možete dati Normia Stop vrećice koje će unutar 12 sati smanjiti učestalost i trajanje epizoda proljeva. Proizvod je u potpunosti siguran i za djecu mlađu od tri godine.

Ne zaboravite, zlatni recept glasi – bolje spriječiti nego liječiti! U svoju svakodnevicu uključite pažljivo rukovanje i bacanje prljavih pelena, redovito pranje ruku sapunom prije i poslije brige o djetetu, čišćenje i dezinfekciju površina i igračaka koje dijete dodiruje, kao i formiranje navike pranja ruku kod djeteta. Mogućnost infekcije možda ponekad ne možete izbjeći, no svakako je možete smanjiti uz usvajanje osnovnih higijenskih navika.

Komentiranje je zaključano.

rotavirus-x2d-najei-uzronik-epidemija-proljeva-u-vrtiima-ndash-jgl-obitelj