Pet jesenskih namirnica za bolji imunitet

Jesen obiluje darovima prirode te je mnogima upravo stoga i najdraže doba godine, a koji će vam jesenski plodovi najviše pripomoći u izgradnji snažnog imuniteta za hladna vremena koja dolaze, saznajte ovdje.

Šipak

Jesen je i doba dozrijevanja raznih ukusnih i zdravih bobica, šume i šikare prepune su crvenkastih, žutih i ljubičastih plodova. Sada pak treba izdvojiti vremena i opskrbiti se plodovima šipka, koje valja osušiti za čaj ili od njih napraviti pekmez. Naime, plodovi šipka obiluju vitaminom C koji odbija viruse te, osim što pomažu u tretiranju raznih drugih tegoba, pridonose i očuvanju imuniteta.

Buča

Buča je naširoko poznata kao vrlo zdrava namirnica, a njezine sjemenke i ulje koji se u ovo doba godine mogu nabaviti na brojnim seoskim imanjima, valja kupiti u dovoljnoj količini i spremiti za ostatak godine. Naime, grickanjem bučinih sjemenki te redovitim korištenjem ulja od buče također možete ojačati svoj imunitet. A tek kad kušate uljem od buče prelivenu kuglicu sladoleda od vanilije…

Sjemenke i osušena kora nara vrlo su ljekoviti.

Mandarina

Kao i drugo voće iz porodice agruma, ni mandarina ne zaostaje po količini vitamina C i drugih kvalitetnih sastojaka koji vam mogu pomoći u osnaživanju imuniteta. Naravno, izvrsne su svježe, no probajte eko-mandarine cijele skuhati te od njih napraviti pire koji se zatim umiješa u biskvit. Premda to možda sad ne možete zamisliti, dobit ćete jedan od najsočnijih i najzdravijih biskvita koje ste ikad probali.

Nar

Još jedan vrijedan saveznik u jačanju imuniteta stiže u naše domove s Mediterana – nar. Njegove sjemenke, ali i osušena kora, vrlo su ljekoviti. Sjemenke nara posebno se dobro daju ukomponirati u razne deserte na bazi chia sjemenki. Spojite tako dvije supernamirnice u jednom obroku i virusi u vašem organizmu nemaju baš nikakve šanse.

Gljive

Jesen, posebno ako je kišna i topla, obiluje gljivama. Neke od njih, poput vrganja, prepune su vitamina C te vam također mogu poslužiti u borbi s virusima i bakterijama. Naime, te bjelančevinama bogate namirnice često imaju antibiotsko i antikancerogeno djelovanje.

Međutim, ako niste ljubitelj niti jedne od navedenih namirnica, ne očajavajte: svoj imunitet možete ojačati i gotovim pripravcima kao što je Alfabiotik, koji se koriste kako dodaci prehrani, a namijenjeni su i djeci i odraslima te imaju ugodan okus naranče.

Komentiranje je zaključano.