Odmor od škole, ali ne i odmor od znanja

Ljeto je s razlogom najomiljenije dječje doba – ta, nema škole! Mada mnogi jedva čekaju zvuk zadnjega zvona, mnogo je onih koji zbog ljetne dokolice s čežnjom čekaju povratak u školske klupe i ponovno druženje. Naši će prijedlozi pomoći da školarci ne protrate duge tople dane.

Mozak je, kažu neki, organ kao i svaki drugi. Baš kao i mišići, i on treba stalno vježbati kako bi ostao u formi. I dok tijekom ljetnih dana školarci najčešće koriste sve mišiće potrebne za plivanje, trčanje i skakanje, bildanje onih mentalnih pomalo se zapušta. No, tome ne mora biti tako. Krenimo od najjednostavnije vježbe: čitanja.

Neovisno o tome o kojoj je životnoj dobi riječ, čitanje doslovno čini čuda za čovjekov um. Kako je to lijepo rekao George R. R. Martin, autor čuvene Igre prijestolja: “Osoba koja čita živi tisuće života, a ona koja ne čita samo jedan”. Sadržaj čak i nije toliko bitan: neovisno o tome je li riječ o Agathi Christie, znanstvenoj fantastici, pomodnome chick litu ili čak Alanu Fordu, čitanje, među ostalim, stimulira mozak, smanjuje stres, širi rječnik i popravlja pamćenje.

Baš kao i mišići, i mozak treba stalno vježbati kako bi ostao u formi.

Igranje društvenih igara druga je golema usluga koju si školarac može napraviti. Bez obzira na to radi li se o kartanju, šahu ili monopoliju, igranje popravlja finu motoriku, poboljšava pamćenje i koordinaciju ruke i mozga, razvija osjećaj za statistiku i vjerojatnost, a nadasve pruža izravnu i duboku interakciju sa suigračima.

Računalo, tablet ili pametni telefon obično se u rukama školaraca obilato (zlo)upotrebljavaju. Ipak, oni su odlični edukacijski alati koje samo treba pametno usmjeriti. Sjajan je primjer kviz općega znanja Rekvizit koji na Facebooku igraju svi od 7 do 77 godina. Natjecateljski i edukativan, ovaj kviz potiče učenje, agilnost i timski rad.

Internetski pristup školarcima omogućuje da jednim klikom ili pritiskom prsta saznaju doslovno sve što ih zanima. Dakako, oprez roditelja ovdje je jako važan jer najmlađi, baš kao i mi odrasli, ponekad vole zabušavati!

Komentiranje je zaključano.

odmor-od-kole-ali-ne-i-odmor-od-znanja-ndash-jgl-obitelj