Nos nije samo ponos!

Nos nije, kako je to Barbra Streisand znala reći, samo ponos! Ovaj kompleksan ljudski organ cijeli je sustav s mnogo funkcija. Unos zraka u pluća, njegovo zagrijavanje i prepoznavanje mirisa tek su najvažnije funkcije ovoga dijela tijela. Dakako, nos ima i estetsku funkciju, a mnogi su spremni potrošiti lijepu svotu novca kako bi ga – ljepše profilirali.

Nos je tek dio ljudskog respiratornog sustava, ali na njega otpada veoma odgovoran dio posla: zrak se prolaskom kroz nos zagrijava kako u pluća ne bi ulazio hladan zrak iz okolice. Dlačice u nosu filtriraju nečistoće kako one ne bi dospjele u bronhije i pluća, a olfaktorne čestice u njemu izravno u mozak prenose osjet mirisa, od onih ugodnih pa sve do… Sigurno dobro poznajete cijeli spektar onih loših. Povrh toga, liječnici upozoravaju kako nos s ustima na licu zatvara takozvani “trokut opasnosti”, jer je krvožilni sustav blisko povezan s mozgom. Stoga čak i čupanje dlačica iz nosa nije nimalo bezazleno!

Tako složen sustav može uzrokovati mnoge boljke, od krvarenja iz nosa (epistakse) pa do mnogo uobičajenijih prehlada, začepljenja i alergija. Začepljenje (kongestija) uobičajen je simptom upalnog procesa sluznice nosa, bilo da je ista uzrokovana alergijskim ili vazomotornim rinitisom.

Nos je kompleksan ljudski organ i cijeli sustav s mnogo funkcija. Unos zraka u pluća, njegovo zagrijavanje i prepoznavanje mirisa tek su najvažnije funkcije ovoga dijela tijela.

Pogrešno je vjerovanje da začepljen nos uzrokuje gomilanje sluzi u nazalnim prolazima – teškoće pri disanju uzrokuju nam natekle krvne žile u sluznici. Svatko zna koliko je neugodno osjećati “čep” u nosu. Ipak, možemo si pomoći na razne načine.

Jedan od njih je vlaženje zraka. Naime, suh zrak dodatno pojačava simptome alergije ili upale, dok udisanje vlažnoga zraka blagotvorno djeluje na sluznicu nosa. Ovlaživači su danas dostupni u gotovo svim trgovinama i ljekarnama.

Vrući tuš djeluje poput ovlaživača zraka zbog pare koja se stvara tijekom tuširanja. Učinak je isti! Jednako je važno i hidriranje cijeloga organizmavodom, sokom ili čajem, dok je alkohol i gazirana pića potrebno izbjegavati! Salinizirana ili morska voda djeluje čudotvorno ako se nanese izravno na sluznicu nosa.

Malo drastičniji korak u olakšavanju začepljenosti je ispiranje sinusa. Sinusi se ispiru prokuhanom i ohlađenom vodom u kojoj nema klora, uz poželjan dodatak morske soli i aromatičnih biljaka. Topla kompresivna krpa na čelu zagrijat će sinuse i također olakšati simptome upale. Može se koristiti neograničen broj puta dnevno.

Dekongestanti (popularne kapi za nos) posljednja su linija obrane od začepljenog nosa. U slučaju da je problem uzrokovan alergijom pomoći će antihistaminici, ali i inhaliranje čaja od kamilice ili kadulje.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Kosa i ljeto
nos-nije-samo-ponos-ndash-jgl-obitelj