Nordijsko hodanje

Mislite da je nordijsko hodanje samo obična šetnja sa skijaškim štapovima? Varate se! Nordijsko hodanje je najdostupnija, najučinkovitija i najprimjerenija tjelovježba jer se njome mogu baviti svi: djeca, stariji, profesionalci, kao i potpuni početnici! Saznajte zašto je upravo ova tjelovježba savršena za skladno tijelo i jak imunitet, pogotovo u hladnim danima.

Koja je razlika između običnog i nordijskog hodanja? Štapovi. Zvuči bezazleno, ali pridonosi neizmjerno mnogo. Ispitivanja su pokazala da nordijsko hodanje ostvaruje do 50% bolji učinak od hodanja jednakom brzinom bez štapova. Cilj ove tehnike je rasporediti težinu s nogu na “sve četiri” pa uloga štapova služi kao proširenje ruku koje se oslanjaju na zemlju. Snažnim odguravanjem štapovima, uz produženi korak, nordijsko hodanje aktivira i gornji dio tijela – ruke, ramena, prsa i leđa, pri čemu uključuje 90% mišića tijela. Ova rekreacija, dakle, djeluje na gotovo sve mišićne skupine pri čemu tijelo troši 20 – 40 % više kalorija u odnosu na hodanje (sagorijeva oko 400 kcal na sat, dok se kod klasičnog hodanja sagorijeva oko 280). Rezultati su vidljivi: bolja kondicija i poboljšano zdravstveno stanje. Koje su ostale blagodati ove aktivnosti? Nordijsko hodanje dokazano smanjuje napetost u mišićima i bol u predjelu vrata i ramena, značajno povećava pokretljivost vrata i kralježnice te, kao aerobno vježbanje, umanjuje umor i razdražljivost jer nakon 30-ak minuta takvog vježbanja tijelo počinje lučiti endorfin, tzv. hormon sreće. Usto, ne oštećuje koljena i zglobove i smanjuje opterećenje koljena kod pretilih osoba.

Idealne rezultate i zdravu tjelesnu težinu postići ćete ako vježbi posvetite od 60 do 90 minuta

Sve što vam je potrebno su dobre, udobne tenisice i par štapova koji su prilagođeni vašoj visini. Hodati možete brže ili sporije, prema vlastitim mogućnostima. Vježba je lagana i efikasna, dobra je za mršavljenje, a budući da štapovi rasterećuju zglobove, nordijskim hodanjem se bez posebnog napora mogu baviti i osobe s viškom kilograma te starije osobe. Idealne rezultate i zdravu tjelesnu težinu postići ćete ako vježbi posvetite od 60 do 90 minuta, većinu dana u tjednu.

Ako ste razmišljali o tjelesnoj aktivnosti, nordijsko hodanje je idealno za vas, jer u paketu donosi sve: dobru kondiciju i zdrav imunitet, može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svježim zrakom izuzetno pogoduje fizičkom i psihičkom zdravlju. Ograničenja niti izlika uistinu nemate!

Komentiranje je zaključano.

nordijsko-hodanje-ndash-jgl-obitelj