Njega opeklina od sunca

Predugo ostajanje na jakom suncu, a ponekad i samo kraće izlaganje nježne, nezaštićene kože može uzrokovati bolne opekline. Saznajte kako pravilno njegovati opečene dijelove kože.

Često se može čuti da je sunce lijek jer se boravkom na suncu u našem tijelu sintetizira vitamin D, važan za zdrave kosti, a posebno za sprječavanje osteoporoze. No, pretjerano izlaganje suncu može dovesti i do negativnih posljedica, odnosno blažih ili ozbiljnijih oštećenja kože, pa i opeklina. Želeći duljim sunčanjem na plaži što brže postići lijep preplanuli ten, dogodi se da pogrešno procijenimo intenizitet sunčeva zračenja ili količinu zaštitnog sredstva koje je potrebno nanijeti kako koža ne bi “izgorjela”. Posljedice su slabije ili jače crvenilo koje lagano pecka ili intenzivnije žari te je neugodno na dodir.

Ozbiljne opekline mogu biti popraćene i visokom tjelesnom temperaturom te povraćanjem, no najčešće je ipak riječ o tek nekoliko dana neugodnog crvenila popraćenog peckanjem koje uglavnom završi laganim ljuštenjem površinskog sloja kože.

Kod ozbiljnih oštećenja kože dolazi i do pojave mjehurića, baš kao i kod opeklina izazvanih pretjeranim izlaganjem nekim drugim izvorima topline. Naime, naša je koža uglavnom sastavljena od bjelančevina, a izlaganjem visokim temperaturama bjelančevine se mijenjaju pa se tako nakon pretjeranog izlaganja sunčevoj svjetlosti mijenja i površinski sastav i izgled kože. Ozbiljne opekline mogu biti popraćene i visokom tjelesnom temperaturom te povraćanjem, no najčešće je ipak riječ o tek nekoliko dana neugodnog crvenila popraćenog peckanjem koje uglavnom završi laganimljuštenjem površinskog sloja kože.

U takvim situacijama treba pokušati umanjiti posljedice pretjeranog sunčanja te ublažiti osjećaj neugodnog peckanja, a to se najčešće postiže stavljanjem različitih hladnih pripravaka i obloga na kožu. Jedan od najpoznatijih je hladni miks koji se dobije miješanjem jogurta i zdrobljenih kockica leda. Gaza se umače u tu smjesu te se oblozi drže na opečenome mjestu od 15 do 20 minuta, a postupak je potrebno ponavljati svaka 2 do 4 sata, ovisno o intenzitetu opeklina. Naime, mlijeko stvara nježni zaštitni sloj sastavljen od bjelančevina koji ublažava peckanje, svrbež i bol.

Pomoć kod opeklina možete potražiti i među nekim drugim namirnicama: kupka od zobenih pahuljica također pomaže u borbi s opeklinama, kao i kupka s jabučnim octom. Naime, ocat je antiseptik pa rashlađuje kožu dok hlapi. No, ako ne podnosite miris octa, pomoći vam može i med: njegovo nanošenje izravno na opeklinu potiče bržu epitelizaciju kože.

Sve navedene metode podrazumijevaju da u stanu imate kadu te vremena i volje da budete pomalo ljepljivi od meda ili smrdljivi od octa. Ako to nije slučaj, u obližnjoj ljekarni potražite Pantexol Repair mast koja će vam brzo i učinkovito pomoći u ublažavanju opeklina od sunca

Komentiranje je zaključano.