Kako zaštititi oči od sunca

S dolaskom ljepšeg i sve sunčanijeg vremena sve više se izlažemo suncu. I dok je grijanje pod našom žutom zvijezdom nešto najljepše i najugodnije nakon duge i hladne zime, oprez je itekako potreban! Boravak na suncu će podići razinu serotonina ("hormona sreće") u organizmu, no ultraljubičaste zrake itekako su opasne – naročito za oči.

Zaštita kože od sunca svima je dobro poznata tema. Međutim, malo tko zna da izravno gledanje u sunce može doslovce “spržiti” oči! Nesmotreno i dugotrajno izlaganje oka suncu može uzrokovati opekotine na rožnici ili fotokeratitis. Može doći i do nastanka “surferskog oka”, nekontroliranog rasta tkiva na bjeloočnici, makularne degeneracije, pa čak i pojave katarakte. Stoga o očima treba voditi posebnu brigu.

Dugotrajno izlaganje oka suncu nije dobro jednako kao ni dugotrajno izlaganje kože suncu bez adekvatne zaštite.

Nije samo izravno gledanje u sunce štetno: odbijene UV zrake podjednako su opasne. Primjerice, snijeg reflektira oko 80 posto, pijesak oko 15 posto, a morska pjena 25 posto UV zraka. Kako nam je pogled obično uperen prema dolje ili ravno, a ne u nebo, nijedna šilterica neće spriječiti odbijene UV zrake.

Vrijeme dana također je važan čimbenik. Budući da nas linija obrva štiti od podnevnog sunca, najopasnije vrijeme za oči predstavlja jutro i rano poslijepodne. Djeca su posebno osjetljiva na UV-A i UV-B zrake pa ih treba zaštititi od štetnoga utjecaja ljetnog sunca, kao i kada je njihova koža u pitanju. Godišnje doba također igra ulogu, ali ne previše važnu. I u zimskim mjesecima sunce može oštetiti oči, naročito kod osoba koje se svakodnevno izlažu njegovu utjecaju.

Dobar odabir sunčanih naočala umnogome pomaže u očuvanju vida. Prvo je pravilo prilikom kupnje odabrati model koji blokira 99 do 100 posto UV-A i UV-B zraka. Najbolje bi bilo odabrati model koji blokira i visokoenergetsko vidljivo svjetlo ili takozvane HEV zrake.

Naočale s polariziranim lećama smanjuju odbljesak sunca od drugih površina, što je važno sportašima. Oni bi trebali odabrati model koji ima zakrivljeno staklo, tako da sprječava prolaz sunca “sa strane”. Danas su gotovo sve leće sunčanih naočala izrađene od kvalitetne plastike i polikarbonata, a ne od stakla. To ne znači da su imalo lošije!

Postoje i kontaktne leće s UV filtrom. Premda one štite rožnicu i skrivene dijelove oka od sunca, ne pomažu sluznici oka i ne štite od bliještanja. Stoga se i uz njih preporučuje nošenje sunčanih naočala.

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Ljekovit utjecaj glazbe
kako-zatititi-oi-od-sunca-ndash-jgl-obitelj