Kako zabaviti djecu na plaži

Imate djecu i sanjate o vremenima kad ste na plaži mogli čitati bez ometanja i plivati koliko god ste htjeli? Možda su ta vremena prošla, no to ne znači da ih ne možete rekreirati, barem djelomično. Donosimo nekoliko prijedloga kako!

Ako ste među sretnicima koji su već “preživjeli” djetetovih prvih pet godina na plaži, vaš potomak sada lijepo pliva, a boravak u vrtiću obogatio ga je vještinom stvaranja prijateljstava s nepoznatom djecom pa više nije važno koliko ste mu braće i sestara odlučili ili ne odlučili napraviti. Sve što sada trebate učiniti za najbolju zabavu na plaži je pronaći djetetu društvo!

Koliko god mislili da su preveliki za kule u pijesku, svi će se klinci – pa i oni od 30 ili više godina – rado priključiti takvoj zajedničkoj aktivnosti!

Jednostavno je: pustite da to dijete napravi samo i kad shvatite s kim se voli igrati, upoznajte se s roditeljima te druge djece. Zatim se s njima dogovorite da budete na plaži u isto vrijeme. Tako ne samo da ćete dobiti više mira na plaži, nego ćete uz malo sreće steći i nove obiteljske prijatelje s kojima ćete možda i u godinama koje dolaze prikratiti koju morsku večer.

Kad je riječ o igračkama, za petogodišnjake i starije vrijedi jedno jednostavno pravilo – ono s čim ćeš se igrati, nosiš sam! Bilo da je riječ o maski i dihalici, golemome bageru, dinoasurima, kantici ili orkama, ako ne mogu ponijeti sami, to na plažu ne ide. Tako ćete sebe osloboditi muke nošenja i brige o gomili igračaka, a dodatna je vrijednost i to što će dijete, osim učenja o donošenju odluka, svaki dan imati i sasvim novu igračku.

Ako kojim slučajem na plaži provodite cijeli dan, za dio dana koji provodite u hladu svakako ponesite nekoliko društvenih igara, neke u torbi, poput karata za uno ili kocaka za pričanje priča, a neke u glavi, poput igara riječima, crne kraljice ili tematskih igara istraživanja prirode oko sebe koje možete osmisliti zajedno s djecom.

Istraživanje obale ionako je, uz plivanje i igre u pijesku, djeci na moru najdraža aktivnost. Veća će djeca vlastitu zabavu pronaći sami, a na vama je da pronađete destinaciju koja će odgovarati i starijemu i mlađem djetetu, ali i vama dok ih pazite. Jadranski su otoci prepuni lokacija na kojima djecu možete pustiti da samostalno hodaju po škrapama ili uz plažu i promatraju račiće, kozice i školjke. Svakako ih naučite kako izgledaju vlasulje i objasnite im kako i što jedu da se ne bi nepotrebno opekli. Ne zaboravite da je djeci sve lekcija prema kojoj će graditi vlastito ponašanje u životu. Stoga pazite da ne muče životinje koje pronađu u moru – rakove, ako ih neće jesti, moraju pustiti natrag u more žive, a mali račići smiju imati privremeni dom u kanticama punim morske vode, no kad dođe vrijeme za ručak, i njih valja vratiti u more.

Račići mogu živjeti i u bazenima sagrađenim u pijesku. Pješčane su plaže idealne za samostalnu zabavu, osobito mlađoj djeci od 1 do 10 godina. Maleni će golemu zabavu pronaći već samo u prolijevanju vode iz kantice na pijesak, dok se cijela obitelj može izvrsno zabaviti gradeći kule, ceste, dvorce i razne druge kreacije od pijeska. Koliko god mislili da su preveliki za kule u pijesku, svi će se klinci – pa i oni od 30 ili više godina – rado priključiti takvoj zajedničkoj aktivnosti!

Komentiranje je zaključano.