Kada bake i djedovi čuvaju unuke

Stara afrička poslovica kaže "selo odgaja dijete". Danas, mora se priznati, živimo u nešto složenijim uvjetima i mnogo brže nego ikada prije, no jedno je ostalo isto: dijete je obaveza cijele obitelji. A kada su pri ruci baka i djed, velik dio mučne dnevne operative postaje lagan kao pjesmica!

Ne postoji zaludu kovanica “baka-servis”. Ona podrazumijeva štošta, ali najvažnija je uvijek raspoloživa usluga čuvanja i odgajanja djeteta. I to na obostrano zadovoljstvo! Mnoštvo mladih parova koji se najčešće radi posla odsele u drugi grad propuštaju radosti koje baka i djed mogu pružiti. Statistike pokazuju kako čak tri četvrtine baka i djedova smatra da im je ta aktivnost pružila najveće zadovoljstvo u životu. Pa tko bi im onda uskratio pravo na to?

Kovanica “baka-servis” podrazumijeva štošta, ali najvažnije je uvijek raspoloživa usluga čuvanja i odgajanja djeteta. I to na obostrano zadovoljstvo!

Djeca u pravilu obožavaju “baka-servis”. Kako i ne bi kada dobivaju punu pozornost koju im zaposleni roditelji često ne mogu pružiti. Osim toga, bake su veterani roditeljstva i teško im se može podvaliti. Stoga one iskusne rado dijele ideje za najpopularnije aktivnosti među djecom:

  • Izrađivanje igračaka od kućnih “viškova”: kartoni, perlice, konci i dugmad odlični su sastojci za kreativno igranje i izradu novih igračaka, dok vrijeme utrošeno na izradu djeluje vrlo stimulativno na mladi um.
  • Skupljanje bilo čega: salveta, značaka, “legića” ili žetona. Djeca obožavaju ovakve aktivnosti, a mnoge kolekcije postaju krasan podsjetnik na baku, djeda i sretno djetinjstvo.
  • Zamjena uloga još je jedna didaktička igra za malene. Oni uživaju kada “zaboravnoj” baki ili djedu moraju poslužiti doručak, reći mu gdje se nalazi mlijeko ili kako se priprema kava. Današnji klinci mogu pomoći svojim bakama i djedovima poslati e-mail ili pročitati poruku na mobitelu, a bake i djedovi će im zauzvrat pokazati da postoji zanimljiv svijet i izvan malih i velikih ekrana.
  • Društvene igre kategorija su za koju bake i djedovi uvijek imaju vremena. Bilo da se igra šah, remi, dama ili ”čovječe, ne ljuti se”, djeca uživaju igrati i pobjeđivati. A bake ne mare ako izgube – sve dok se unučica ili unuk nalazi s druge strane stola.
  • Djeca obožavaju igre koje potiču na razmišljanje kao što su “vješala” ili “križić-kružić”. Još kada im baka ispriča kako u njezino vrijeme nije bilo računala, tableta i mobitela, te da se sve igralo samo na papiru!
  • Vrijeme provedeno izvan kuće na svježem zraku pogodovat će i starijima i mlađima. U šetnjama, igrama u parku i kraćim “izletima” za upoznavanje grada uživaju sve generacije i obogaćuju vrijeme provedeno zajedno.

Velika je prednost bake i djeda u tome što znaju svoj “posao”. Dijete je s bakom u sigurnim rukama, samo treba imati na umu jednu sitnicu – baka uvijek misli da je dijete gladno!

Komentiranje je zaključano.