Jabuka – kraljica jeseni

Jabuka, od davnina poznata kraljica jeseni, voće je koje nas štiti od liječnika, a miješa se u sve - kolače, kekse, savijače..., ali i ljubavne veze, a u novije vrijeme i u kozmetiku. Slatka je to voćka koje u izobilju ima upravo u ovo godišnje doba.

O ljekovitosti jabuke pričale su nam još naše bake. Pripravci od nje pripomoći će raznoraznim boljkama, a najraširenije je vjerovanje da jabuka čisti zube! I dok to baš i nije stopostotna istina, jabuka je zaista iznimno korisna kod nekih oboljenja. Naime, kako i priliči kraljici, ona je među svim voćkama najbogatija vlaknima, kojih nam svima nedostaje, a osobito dijabetičarima koji bi ih trebali konzumirati barem dvije dnevno! Slatka ili kisela, jedna je jabuka najbolja i najzdravija užina.

Kraljica jeseni doista je vrijedna svojega laskavog naslova i sigurno će vam pomoći – iskoristite njezino blagotvorno djelovanje za pripremu tijela za zimu, izvana i iznutra.

Čini se da je i znanost napokon dostigla mudrost naših predaka. Nakon raznoraznoga supervoća sa svih strana svijeta, od Japana do Anda, i jabuka je konačno došla do svojih istraživanja i priznanja. Najnovija među njima usredotočila su se na njezinu sposobnost regeneracije. Testiranja tog rajskog voća provedena u Švicarskoj dala su upravo zadivljujuće rezultate – jabuka je bogata vitaminima, osobito C vitaminom, nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i oligoelementima te sadrži obilje bioflavonoida.

Ti su rezultati prevedeni u dobrobiti koje jabuka ima ne samo za naš imunitet, nego i za našu kožu pa se to voće našlo umiješano u razne kozmetičke pripravke i kreme. Danas jabuku možete pronaći u sastavu raznih kozmetičkih pripravaka i proizvoda na policama drogerija, ali postoje i jednostavni načini da iskoristite njezine blagotvorne moći – uz pomoć voćke sa svojega stola i uz mrvicu truda.

Svakako pokušajte nabaviti netretirane jabuke – ne samo da su nešpricane, nego i, po mogućnosti, starije sorte. To sigurno neće biti tako teško. Naoko neuglednih jabučica prepune su tezge kumica na našim tržnicama. Birajte kiselije sorte, zbog većeg udjela jabučne kiseline, no i slađe sorte djelovat će pomlađujuće. Jabučna kiselina osobito je dobra za masniju kožu.

Maske za lice možete napraviti lako i jednostavno od kuhanih jabuka, ali i od svježih ili pečenih.
Svježe se jabuke usitnjene miješaju s bademovim uljem, jogurtom, medom, zobenim pahuljicama ili žumanjkom, a preporučuju se za normalnu kožu koju osvježavaju pružajući joj mladenački sjaj. Kuhane jabuke stavljaju se na kožu još tople, a možete ih kombinirati s bademovim uljem, vrhnjem i bjelanjkom. Takve maske hrane kožu i čine je elastičnom pa su pogodne za suhu kožu.

Pečene jabuke kombiniraju se pak s kivijem, medom i sodom bikarbonom da bi nahranile kožu, a dodavanjem bjelanjka pripravak postaje izvrstan za tretman masne kože. Prije nanošenja maske obvezno očistite kožu! Tako ćete otvoriti pore i omogućiti dobrim sastojcima da prodru duboko u kožu.

 

Komentiranje je zaključano.