3 stvari o odgoju koje mama može naučiti od tate

Kada je riječ o odgoju našega sina, supruga i ja trudimo se da to radimo tandemski, što je generalno loše za odgoj, tako barem kažu. Ipak, koliko god se trudili da budemo usuglašeni, ponekad se događaju i sitne rasprave o tome tko je u pravu i čiji je način bolji.

Zapravo ni ona niti ja ne znamo točno što je ispravno. Biti roditelj je tabula rasa po kojoj iskustvo piše svoje, a vi samo gledate. Od supruge sam mnogo naučio, ali i ona od mene pa sam zato izdvojio nekoliko najupečatljivijih stvari koje sam ja naučio nju. Slučajno. Jer, radio sam po osjećaju i intuiciji.

Ostati smiren u stresnoj situaciji

Kada je situacija teška, a to je bilo 80 % našeg vremena tijekom uhodavanja u “život u troje”, teško je bilo ostati staložen i ne paničariti u određenim situacijama. Ako ponekad dijete ne želi jesti, ne treba inzistirati. Jest će, sutradan. I neće smršavjeti od toga. Uspio sam svojom smirenošću utjecati na to da se i njezina razina stresa smanji, što ne znači da sam duboko u sebi bio smiren. Katkad sam jednostavno želio pobjeći kroz zatvoren prozor.

Rutina je ključ

To je nešto što smo oboje znali, ali sam pridonio tome da uspijemo u svojoj namjeri. Kada smo proveli mjesece budnosti jer naš sin nije imao nikakav ritam spavanja, bio sam taj koji je pomogao da ustrajemo u rutini kako bi se to popravilo. Kad god je željela odustati, dao sam joj razlog da to ne čini.

Ponuditi alternativu

“Ne” je uvijek najlakše. “Ne” je tu kada nemate živaca i kada ste umorni. “Ne” ćete baš često izgovoriti tijekom prvih godina. Ali, i ne morate. Ponuditi djetetu alternativu, nešto je što pomaže da ono shvati kako funkcionira svijet oko njega i nauči birati. Naravno, nećete mu ponuditi da bira hoće li ručati čokoladu ili juhu.

Biti tata ili mama jednako je odgovoran posao, odluke su teške, ali gledati kako te odluke sretno rastu u osobu – najljepši je i najteži kovčeg koji nosite sa sobom.

Komentiranje je zaključano.