Znate li kako klima-uređaji utječu na oči?

Gotovo je nezamislivo preživjeti ljetne vrućine bez uključivanja klima-uređaja, a nerijetko pretjeramo sa snižavanjem temperature kako bismo malo prodisali. Klima ipak ima i nedostatke koji se mogu odraziti na zdravlje.

Prije svega, to se odnosi na tegobe uzrokovane stvaranjem velike razlike između vanjske i unutarnje temperature. Kad naglo uđete iz toploga u hladno i obrnuto, organizam se ne može tako brzo prilagoditi novoj temperaturi pa dolazi u stanje temperaturnog šoka. Najveće probleme to stvara onima koji općenito imaju problema s tlakom, artritisom i sinusima pa nemojte zaboraviti da bi razlika u temperaturi između vanjskog i unutarnjeg prostora trebala iznositi oko sedam stupnjeva.

Ako često boravite u klimatiziranim prostorijama, postoji velika vjerojatnost da ste se već susreli s prehladom ili grloboljom, a posebice sa suhim očima. Popraćene crvenilom ili svrbežom, suhe oči posljedica su male količine vlažnosti u klimatiziranim prostorijama, a uz njih se često javljaju i glavobolja i alergija. Niska količina vlažnosti utječe na sušenje površine očiju, kao i na sušenje sluznice nosa koji je s njima povezan pa je s time često povezan i osjećaj peckanja ili tzv. pijeska u očima.

Kod pretjeranog izlaganja klima-uređajima nije rijetkost i oticanje očnih kapaka. Ako nosite kontaktne leće, ti simptomi još su izraženiji pa preporučujemo da koristite kapi za oči Vizol S. Kod blažih i umjerenih smetnji suhog oka koriste se Vizol S Intensive, dok kod težih poremećaja suhoće možete koristiti kapi Vizol S 0,4 %. Pripazite da puhanje iz klime ne usmjerite izravno prema sebi kako ne biste dobili upalu sinusa i ostale infekcije dišnog sustava.

Kvalitetan i održavan klima-uređaj smanjuje vlažnost u prostoriji pa prije svega obavite redovito čišćenje i održavanje filtera klime, a servisiranje će također utjecati na manje nakupljanje štetnih mikroorganizma, čestih stanovnika klima-uređaja. Osjetljivije osobe te osobe s kroničnim bolestima ne bi trebale pretjerati s korištenjem klima-uređaja u svakodnevnom životu jer, osim navedenih tegoba, može doći do bolova i ukočenosti vrata ili leđa, a ako u prostorijama borave bebe i mala djeca, preporučuje se uopće ne koristiti klima-uređaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

znate-li-kako-klima-x2d-ureaji-utjeu-na-oi-ndash-jgl-obitelj