Ima li mikroplastike u Jadranskom moru

Mikroplastika je posvuda oko nas, pa i u nama. Sve je više studija i istraživanja koja dokazuju prisustvo mikroplastike u našem okolišu, ali i u našoj krvi, organizmu pa čak i u posteljici kod trudnica. Iako još uvijek nije dokazano kakav točno utjecaj ima na ljudsko zdravlje, ipak je riječ o vrlo ozbiljnom izazovu – i za okoliš, i za javno zdravlje.

Mikroplastika su čestice plastike do pet milimetara koje nastaju razgradnjom većih plastičnih predmeta ili se u okoliš otpuštaju u obliku sitnih čestica, primjerice, iz kozmetičkih proizvoda, deterdženata ili onih koje nastaju trošenjem automobilskih guma na cestama. Istraživanja su pokazala da se mikroplastika nalazi u svim slojevima Jadranskoga mora, a najveća joj je koncentracija u priobalnom području, gdje se najviše otpadaka i plastičnih predmeta i odbacuje u more. Osim što je prisutna u morskoj vodi, mikroplastika se nalazi i u sedimentima te u morskim životinjama i organizmima.

Vjeruje se da su trenutačno gotovo svi svjetski oceani i mora kontaminirani mikroplastikom, ali Sredozemno more prepoznato je kao ciljana svjetska “vruća točka” jer je koncentracija mikroplastike u toj regiji otprilike četiri puta veća od one u sjevernom Tihom oceanu. Prije godinu dana nekoliko talijanskih znanstvenika sa Sveučilišta u Ferrari napravilo je istraživanje o prisutnosti mikroplastike u ribi Jadranskoga mora koja se uzgaja za prodaju i prehranu ljudi. Mikroplastika je ekstrahirana iz probavnog trakta 180 uzoraka, kod šest različitih vrsta riba. U 47,8 % pregledanih riba pronađena je mikroplastika (čak 233 fragmenta) veličine između 0,054 mm i 0,765 mm. Iako se ne čini kao nešto alarmantno, ti su rezultati posebno zabrinjavajući s obzirom na to da se analizirana riba konzumira bez vađenja utrobe pa se mikroplastika koju sadrži izravno prenosi na ljude. 

Kako to utječe na nas?

Budući da je toksična i ne razgrađuje se lako, mikroplastika se može nakupiti u organizmima, ometajući njihovu prehranu, rast i razvoj. Može potaknuti i nakupljanje drugih štetnih kemikalija u organizmima koji su već izloženi stresu zbog onečišćenja. To pak može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kod morskih organizama, uključujući smanjenje plodnosti, oštećenje imunosnog sustava i povećanu smrtnost. Budući da se mikroplastika nakuplja u morskim organizmima, ljudi koji jedu ribu i druge plodove mora mogu slučajno konzumirati i mikroplastiku i štetne kemikalije koje su s njom povezane. Iako još nije istražen njezin točan utjecaj na ljudsko zdravlje, zabrinutost je velika. 

To je ozbiljan problem za okoliš i ekosustav Jadranskoga mora te se poduzimaju različite mjere kako bi se smanjio utjecaj plastike na morski život i očuvao ekosustav. Iako na unos mikroplastike iz okoliša ne možemo utjecati, možemo pripaziti što unosimo u svoj organizam i uvijek tražiti proizvode koji ne sadrže mikroplastiku. Aqua Maris proizvodi upravo su takvi jer se gotov proizvod dodatno testira tehnološki sofisticiranom metodom Raman mikroskopije simulirajući način na koji se sprejevi i kapi koriste u svakodnevnom životu. Rezultati takvih testiranja pokazuju da su Aqua Maris proizvodi bez mikroplastike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ima-li-mikroplastike-u-jadranskom-moru-ndash-jgl-obitelj